PENGENALAN KULINER LOKAL "LAKSAMANA MENGAMUK" SEBAGAI UPAYA PELESTARIAN BUDAYA LOKAL DALAM KEGIATAN CAR FREE DAY

Authors

  • Zia Azzahra Universitas Muhammadiyah Riau Author
  • Wardah Ibnatis Tsaniyah Universitas Muhammadiyah Riau Author
  • Muhammad Ryza Hawary Universitas Muhammadiyah Riau Author
  • Ferdi Riansyah Universitas Muhammadiyah Riau Author
  • Alifa Marini Putri Universitas Muhammadiyah Riau Author
  • Hesti Larasati Universitas Muhammadiyah Riau Author
  • Andhini Pramudina Universitas Muhammadiyah Riau Author
  • Nadine Novita Stephani Situmeang Universitas Muhammadiyah Riau Author

DOI:

https://doi.org/10.69714/xg5z4c50

Keywords:

Culinary Heritage, Cultural Preservation, Laksamana Mengamuk , Riau , Public education

Abstract

The traditional Riau Malay beverage, Laksamana Mengamuk, is a cultural heritage asset facing existential challenges amidst modernization. This study explores its potential as an educational tool in urban public settings. The research method involved direct public socialization at the Car Free Day on Jenderal Sudirman Street, Pekanbaru, featuring outreach, a making-of demonstration, and product sampling. The enthusiastic and positive public response indicates that a direct educational approach combined with a sensory (taste) experience is highly effective for building emotional and cultural connections to local culinary heritage. These findings confirm that direct sensory engagement is an effective method for enhancing cultural awareness. Therefore, strengthening collaboration among stakeholders is recommended for the sustainable preservation of local culinary heritage within public spaces.

References

F. Adnan, MENJELAJAH KULINER TRADISIONAL RIAU. 2017.

N. M. A. D. Krisna Yanti, B. Tanius, N. N. Widani, and H. Pramudia, “Dekonstruksi Hidangan Penutup Dingin Tradisional Indonesia Menjadi Fusion Dessert,” Journey J. Tour. Culinary, Hosp. Conv. Event Manag., vol. 5, no. 2, pp. 135–144, 2022, doi: 10.46837/journey.v5i2.115.

N. P. Paino, M. O. F. Gafari, and A. Adisaputera, “Leksikon Kuliner Khas Melayu Deli di Sumatera Utara : Kajian Ekolinguistik,” Basastra, vol. 13, no. 1, pp. 61–75, 2024, doi: 10.24114/bss.v13i1.54435.

M. F. Ramadhan and Adi Prasetijo, “Warisan Budaya dalam Konteks Standar Internasional: Penjagaan Warisan Budaya Untuk Pembangunan Berkelanjutan,” Janus, vol. 1, no. 2, pp. 123–134, 2023, doi: 10.22146/janus.v1i2.9127.

M. R. Fadli and B. Afwan, “Menjejak Kearifan Lokal: Pendampingan Memahami Budaya Daerah Sebagai Kunci Peningkatan Kebanggaan Identitas,” J. Pengabdi. Kolaborasi dan Inov. IPTEKS, vol. 2, no. 1, pp. 56–62, 2024, doi: 10.59407/jpki2.v2i1.359.

S. H. P. Wilda and E. Erni, “Penggalian Cita Rasa Melalui Harmoni Puisi: Promosi Gastronomi Melayu di Portal Riau Sastra.com,” J. Lang. Educ. Linguist. Cult., vol. 4, no. 2, pp. 11–19, 2024.

M. Ali, “Dinamika Tren Kuliner Asing dan Tantangan Pelestarian Kuliner Tradisional di Indonesia,” vol. 3, no. 3, pp. 137–147, 2025.

T. Pipit Muliyah, Dyah Aminatun, Sukma Septian Nasution, Tommy Hastomo, Setiana Sri Wahyuni Sitepu, “Pemanfaatan Kegiatan Car Free Day (Cfd) Dalam Meningkatkan Pertumbuhan Perekonomian Dan Kesejahteraan Pelaku Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (Umkm) Di Kabupaten Bondowoso,” J. GEEJ, vol. 7, no. 2, 2020.

L. D. Putri, “Car Free Day Sebagai Alternatif Wisata Edukasi Bagi Keluarga di Kota Padang,” J. Ilm. P2M STKIP Siliwangi, vol. 8, no. 1, pp. 58–62, 2021.

F. Adnan, MENJELAJAH KULINER TRADISIONAL RIAU. 2017.

N. M. A. D. Krisna Yanti, B. Tanius, N. N. Widani, and H. Pramudia, “Dekonstruksi Hidangan Penutup Dingin Tradisional Indonesia Menjadi Fusion Dessert,” Journey J. Tour. Culinary, Hosp. Conv. Event Manag., vol. 5, no. 2, pp. 135–144, 2022, doi: 10.46837/journey.v5i2.115.

N. P. Paino, M. O. F. Gafari, and A. Adisaputera, “Leksikon Kuliner Khas Melayu Deli di Sumatera Utara : Kajian Ekolinguistik,” Basastra, vol. 13, no. 1, pp. 61–75, 2024, doi: 10.24114/bss.v13i1.54435.

M. F. Ramadhan and Adi Prasetijo, “Warisan Budaya dalam Konteks Standar Internasional: Penjagaan Warisan Budaya Untuk Pembangunan Berkelanjutan,” Janus, vol. 1, no. 2, pp. 123–134, 2023, doi: 10.22146/janus.v1i2.9127.

M. R. Fadli and B. Afwan, “Menjejak Kearifan Lokal: Pendampingan Memahami Budaya Daerah Sebagai Kunci Peningkatan Kebanggaan Identitas,” J. Pengabdi. Kolaborasi dan Inov. IPTEKS, vol. 2, no. 1, pp. 56–62, 2024, doi: 10.59407/jpki2.v2i1.359.

S. H. P. Wilda and E. Erni, “Penggalian Cita Rasa Melalui Harmoni Puisi: Promosi Gastronomi Melayu di Portal Riau Sastra.com,” J. Lang. Educ. Linguist. Cult., vol. 4, no. 2, pp. 11–19, 2024.

M. Ali, “Dinamika Tren Kuliner Asing dan Tantangan Pelestarian Kuliner Tradisional di Indonesia,” vol. 3, no. 3, pp. 137–147, 2025.

T. Pipit Muliyah, Dyah Aminatun, Sukma Septian Nasution, Tommy Hastomo, Setiana Sri Wahyuni Sitepu, “Pemanfaatan Kegiatan Car Free Day (Cfd) Dalam Meningkatkan Pertumbuhan Perekonomian Dan Kesejahteraan Pelaku Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (Umkm) Di Kabupaten Bondowoso,” J. GEEJ, vol. 7, no. 2, 2020.

L. D. Putri, “Car Free Day Sebagai Alternatif Wisata Edukasi Bagi Keluarga di Kota Padang,” J. Ilm. P2M STKIP Siliwangi, vol. 8, no. 1, pp. 58–62, 2021.

Downloads

Published

2025-07-23

How to Cite

PENGENALAN KULINER LOKAL "LAKSAMANA MENGAMUK" SEBAGAI UPAYA PELESTARIAN BUDAYA LOKAL DALAM KEGIATAN CAR FREE DAY (Zia Azzahra, Wardah Ibnatis Tsaniyah, Muhammad Ryza Hawary, Ferdi Riansyah, Alifa Marini Putri, Hesti Larasati, Andhini Pramudina, & Nadine Novita Stephani Situmeang , Trans.). (2025). Jurnal Padamu Negeri, 2(4), 44-48. https://doi.org/10.69714/xg5z4c50